pelgrimeren...

dinsdag 29 maart 2011

struisvogel of man

Als je iemand vraagt wat het belangrijkste kenmerk van een struisvogel is zal hij zeggen: "bij onraad steekt hij de kop in het zand...."  Als jij dat ook denkt lees dan verder....
Even op internet speuren levert een toch iets genuanceerder beeld op van deze grote loopvogel. Lees maar mee..
- een struisvogel...
  • de grootste, de zwaarste, de snelste loopvogel ter wereld...
  • kan snelheden tot 70 km. per uur halen
  • heeft hele grote ogen
  • en een hele kleine hersenpan
  • en, bijna goed, gaat bij onraad met de nek plat op de grond liggen. En hoopt zo niet op te vallen!
Hoe dom kun je zijn. Denken dat je met zo'n lichaam niet opvalt. Denken dat je daarmee de problemen oplost...Ja eigenlijk zijn het net mannen die struisvogels. De overeenkomsten zijn erg groot...alleen het is nog erger dan je denkt...mannen steken zeker hun kop nog wel eens in het zand, kijk maar..
Mannen kunnen zichzelf nogal eens voorbij lopen. Verwachten dat iedereen dat tempo kan volgen. Gebruiken, nogal vaak, niet al hun hersencellen en ja bij problemen volgt er vaak 'dat heb ik toevallig niet gezien' . Nou vergeet het maar... En ik kan het weten, ik ben een man en ik hoef niet ver te zoeken naar een paar goede voorbeelden.

Maar hoe nu verder dan...Ok, dan even iets uit mijn eigen vakgebied:

Stel, in alle rust, een Risico Inventarisatie op. Doe dat niet alleen trouwens. Het wordt veel leuker wanneer je anderen uit je (directe) omgeving daarbij betrekt. Allerlei spiegels worden je voorgehouden en de feedback zal niet van de lucht zijn. Probeer daar alleen maar naar te luisteren; NIET op reageren!  Na de inventarisatie is het de bedoeling om alle gevonden risico's te Evalueren!
En, tot slot, een goede RI&E is niet compleet zonder een gedegen Plan van Aanpak.

En soms zijn er verrassende uitkomsten bij een dergelijke RIE, als je alles eens goed (en rustig) op je in laat werken. In mijn geval heeft dat o.a. geresulteerd in het maken van de komende fietstocht naar Santiago de Compostela. Het kan verkeren!

PS: mocht je bovenstaande verhaal (gedeeltelijk) herkennen, dan klopt dat. Vorig jaar was dit één van de thema's bij de mannendag Assen 2010.

zaterdag 26 maart 2011

De kop is eraf..

Vanmiddag de eerste stempel gehaald van het Jacobspad Uithuizen-Hasselt in de RK-kerk H. Jacobus de Meerdere in Uithuizen.

Ik werd te woord gestaan door een vriendelijke koster die graag een stempel zette in mijn pelgrimspaspoort. Verder wist hij veel van deze kerk af. Al 60 jaar (!) was hij lid van deze kerk. En hij vertelde er met zichtbaar genoegen over.
Deze RK-kerk is de meest noordelijk gelegen RK-kerk van Nederland. En tegelijk het meest noordelijke gelegen startpunt in Nederland van de Jacobsroute. Het is mijn bedoeling om komende week deze route te rijden naar het midden van het land. Als een soort van try-out zullen we maar zeggen. Maar de spanning begint toch met de dag wel te stijgen. Zeker als zo'n stempel van deze kerk je paspoort siert.

                                         pleisterplaats tussen Kantens en Uithuizen

zondag 20 maart 2011

Pelgrimeren; een feest voor lichaam en geest!

Dit was de titel van de landelijke jubileumdag van het 'Santiago Genootschap' in Utrecht op zaterdag 19 maart. Alles speelde zich af onder en in de nabijheid van de Dom-toren onder een prachtig voorjaarzonnetje.


Deze dag heb ik samen met Dieuwke bezocht. Er was een gevarieerd programma met enkele honderden deelnemers. Naast de interessante lezingen was er ook tijd voor ontmoeting met zowel ervaren als onervaren pelgrims. Het eind van het programma was bestemd voor het uitzwaaien van vertrekkende pelgrims. Onder een gezongen gebed ("Heer, ga met mij") werden de nieuwbakken pelgrims uitgezwaaid. Met daaraan gekoppeld de eerste stempel in hun pelgrims paspoort!

Verder was de openingslezing erg inspirerend. Het thema 'pelgrimeren; een feest voor lichaam en geest' werd aan de hand van een viertal kopjes besproken. Via de lezing werden er nogal verrassende inkijkjes gegeven op het thema.
Het ging o.a. over:
  • het spel
  • de lege plaats
  • de pijlen
  • en het geheim
Later zal er ik daar nog eens op terug komen. Wie weet spreekt het je aan.
                          aula academiegebouw Universiteit Utrecht, uitzwaaien pelgrims. 

maandag 14 maart 2011

ZEVEN-KLEUREN-LIED

Afgelopen weekend fietste ik, zoals gezegd, een mooie tocht door het Groninger landschap. Het viel me echt op hoe de natuur aan het ontluiken was. Koppeltjes eenden, be(a)zige waterhoentjes, een verliefd stelletje futen...veel opgewonden vogelgeluiden. Mooi om allemaal te zien en te horen.

De bovenstaande gedachten brachten me ook op andere gedachten. En dat is het zeven-kleuren-lied. Dit lied/gedicht is van bijzondere waarde voor mij. Het beschrijft de geweldige kleuren van God's kleurenpalet. Het gaat door alle seizoenen/kleuren heen en beschrijft tevens de emoties van het leven. Dit weekend kon ik er erg van genieten!  
Kijk rood, oranje, geel en groen,
blauw, indigo, violet.
Ja, elke stemming, elk seizoen,
staat op Gods kleurpalet.

1) We dansen op de regenboog
met alle zeven kleuren.
Soms juich en spring je huizenhoog
en soms zit je te treuren

2)  Eerst rood, de kleur die warmte geeft
de kleur van rode rozen,
als een paar armen om je heen
waarvan je wangen blozen.

3) Oranje geeft een blij gevoel
van felle lentekleuren
je denk aan Koninginnedag
en wat dan gaat gebeuren.

4) Bij geel zie je een helder licht
alsof de zon gaat schijnen
die jaagt het donker op de vlucht
en laat de kou verdwijnen.

5) En dan wordt alles heerlijk groen
de knoppen springen open.
Het teken van een nieuw begin
waarop wij allen hopen.

6) Soms lig je in het groene gras
en kijk je dan naar boven.
dan is de lucht oneindig blauw
wat wil het ons beloven?

7) Het indigo, de kleur van nacht
en heel diep donker water
dat veel geheime schatten bergt.
wie weet ... misschien voor later...

8) Waar denk je aan bij violet?
Alleen aan droeve dingen?
Toch hoort die kleur op Gods palet
waar wij nu over zingen

9)Maar als je al die kleuren draait,
dan ga je wat beleven:
´t wordt wit!
Het licht dat God ons gaf om samen in te leven



zaterdag 12 maart 2011

Alles erop en eraan...

Vandaag een proefrit gemaakt met volle bepakking. Het was een prachtige dag: droog, lichtbewolkt, prettige temperatuur en niet te veel wind. Wat wil je nog meer. Nou, maar één ding: met de volle uitrusting een lekker eind fietsen. En dat is prima gelukt. Eerst heb ik vanmorgen de tent opgezet. Daar zal het niet aan liggen. Dat gaat prima alleen en snel.
Vervolgens alles in de tassen gepast, gewijzigd, weer gepast, gewicht niet goed verdeeld, weer gepast en toen de zaak op en aan de fiets geknoopt. Het fietsen ging goed. Je went snel aan deze bepakking op de fiets maar je voelt zeker de extra belasting/belading. Toch kon ik het prima doen.
Het rondje ging o.a. over Middelstum, Huizinge, Westeremden, Garsthuizen, Zeerijp, Loppersum, Ten Boer, Groningen, Kardinge, Zuidwolde, Adorp, Sauwerd en zo weer terug naar Winsum. Een mooie tocht van 70 km.

In Zeerijp op het terras gezeten tegenover de Jacobuskerk. En jawel: "Bij Jacobus", uit de wind, een kop koffie gedronken.
                                          Jacobuskerk - Zeerijp

zondag 6 maart 2011

Klein maar fijn....

Er zijn van die handige dingen, die je goed kunt gebruiken - op welke manier dan ook - en die eigenljk geen naam hebben. Het BAGAGENETJE is er zo een. De tip om dit te gebruiken kreeg ik van een ervaren fietser en 'Santiago-ganger' Marius. Dit bagagenetje span je over je bagage(drager) heen. Je kunt er vervolgens van alles onder stoppen of aan vast knopen. Van flessen water, je helm, tot een natte onderbroek die op die manier vanzelf droogt (als het tenminste niet regent natuurlijk) toe. Ik hoop er veel plezier van te beleven. Marius bedankt voor de tip en het meenemen van het netje!

woensdag 2 maart 2011

De route....

Veel vragen die mij gesteld worden gaan over de route...Zoals het spreekwoord al aangeeft zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden....of in mijn geval naar Santiago de Compostela.


Gebruikelijk is dat je in ieder geval start in Haarlem. Dat laatste doe ik dan weer niet. Ik fiets van Winsum naar Uithuizen en start bij de meest noordelijk gelegen Jacobsroute "Uithuizen - Hasselt".  Vanaf Hasselt fiets ik over Ede (de plek waar ik vooral opgegroeid ben) door naar Breda. Van daaruit pak ik de route Haarlem - Santiago de Compostela op. Door België fiets ik dan naar Frankrijk. In Frankrijk gaat de route via de westkant boven Parijs langs naar het Zuiden. Van Saint Jean Pied de Port ga ik via de Pyreneeën naar Pamplona. Via de Camino Frances hoop ik zo uiteindelijk Santiago de Compostela te bereiken.

Kortom, de route is goed beschreven en vastgelegd in drie etappes:
  1. Haarlem - Tours
  2. Tours - Pyreneeën
  3. Pyreneeën - Santiago de Compostela
Totaal aantal kilometers vanaf Winsum is ruim 2.600.