pelgrimeren...

donderdag 23 december 2010

de Camino



bron: WIKIPEDIA
De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (Jakobsweg) (Spaans: Camino de Santiago) is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje. In eerste instantie wordt daaronder de zogenaamde Camino Francés verstaan, de middeleeuwse verkeersas in Noord-Spanje, die loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada. Er zijn ook enige andere routes van de Pyreneeën naar Santiago. De route in zijn huidige loop is in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan; er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht. Het klif, 90 kilometer westelijk van Santiago, is door de Romeinen Finisterrae gedoopt, wat 'einde van de wereld' betekent.

Santiago de Compostella kon in de elfde eeuw niet alleen zo'n belangrijke bedevaartsplaats worden vanwege de wonderbaarlijke verhalen over de apostel Jakobus, maar ook omdat de Abdij van Cluny in de elfde eeuw de godsvredebeweging ging stimuleren die erop gericht was in West-Europa een grotere veiligheid te bewerkstelligen. Deze eerste kerkelijke vredesbeweging stimuleerde niet alleen giften aan kerken en kloosters, maar ook de bedevaarten naar Santiago en daarmee de opkomst van de Romaanse kunst langs de pelgrimswegen. Tot in Spanje is daardoor de invloed van de architectuur van Cluny merkbaar. De betekenis van Cluny en de pelgrimages naar Santiago voor de reconquista tegen het islamitische Marokkaanse rijk in Zuid-Spanje is overigens beperkt. Verhalen over de heilige Jakobus en de strijd tegen de Moren dateren op zijn vroegst uit het einde van de elfde eeuw, als de grote trek al op gang gekomen is. De enkele afbeeldingen van Matamoros (de Morendoder), zoals te zien zijn in de kathedraal van Burgos dateren zelfs pas uit de 16e en 17e eeuw.

De pelgrimshandleiding in het vijfde boek van de Codex Calixtinus uit de 12e eeuw noemt voor Frankrijk vier verschillende pelgrimsroutes. Deze beginnen respectievelijk in Parijs, Vézelay, Le Puy en Arles. De eerste drie komen samen in Saint-Jean-Pied-de-Port in de Franse Pyreneeën, de route vanuit Arles komt via de Somportpas Spanje binnen, loopt via Jaca en komt bij Puente la Reina bij de andere routes vanuit Frankrijk.

Sinds 1993 is het Spaanse deel van de pelgrimsroute in de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. De Franse routes maken sinds 1998 deel uit van deze lijst.



vrijdag 17 december 2010

Ja, ik ga!


Het besluit is genomen: de reis kan beginnen.
In mei 2011 hoop ik per fiets de reis te gaan maken naar Santiago de Compostela.

Waarom?
Die vraag wordt mij vaak gesteld...waarom ga je naar Santiago? Wat is je doel?
De 'waarom vraag' is zo gemakkelijk gesteld maar lastig te beantwoorden. Ik las ergens op internet het advies om 5 dingen te bedenken waarom het NIET kan.

Waarom NIET!
- de thuissituatie kan het niet aan.
- ik kan geen vrij krijgen op mijn werk.
- financieel is het niet op te brengen.
- ik voel me niet gezond en fit.
- het is iets voor zweverige types.

Ja, en zo kun je nog wel even door gaan natuurlijk. Later hoop ik in te gaan op de 'waarom NIET' items.

vrijdag 3 december 2010

Pelgrimsgebed

Goede God, U gaf geborgenheid aan Abraham en Sara
toen zij wegtrokken uit het land Ur.
U smeedde zwervers samen tot een hecht volk
toen zij op weg waren naar het land van de Belofte.
En wijzen uit het Oosten wees U door een ster
de weg naar het kind van Bethlehem.

Maak ook ons tot uw mensen, samen onderweg.
Vergezel ons op onze tocht door het leven.
Wees tijdens hitte een koele schaduw
en bij regen en ontij een veilige beschutting.
Wees een schild tegen onze angsten
en een stok op glibberige paden.
Geef ons perspectief als wij de moed verliezen.

Mogen wij op onze levensweg uw goedheid ontmoeten
en tijdens onze reis en levensloop
Uw bevrijdende aanwezigheid ervaren.

Wijs ons de weg naar de vrede,
naar een wereld waar ieder tot zijn recht komt.
Dat wij ons ook laten leiden door woord en voorbeeld
van Johannes de Doper, de Wegbereider,
en zo mogen aankomen bij Hem die Hij aankondigde:
Jezus Christus uw Zoon, onze Heer.