pelgrimeren...

donderdag 9 juni 2011

weer thuis

Zaterdagavond 4 juni kwamen we (laat) weer thuis. Maar de spandoek was niet te missen. De buurkinderen, Rick en Laura, hadden een mooi spandoek gemaakt voor de buurman 'Koen kampioen'. Prachtig en hartstikke bedankt hoor!

Dieuwke en ik hebben samen in Santiago nog een paar mooie dagen gehad. Niet alleen hebben we bijgepraat maar we hebben met een huurauto ook mooie dingen in de omgeving gezien. O.a. zijn we in Finisterre  geweest; het eind van de aarde. Heel mooi om op een hoge rots te staan en je blik over de Atlantische Oceaan te laten gaan. Heel bijzonder.
De traditie wil dat je hier je kleding verbrand en zo verlost bent van al je zonden en viezigheid. Op meerdere plekken zijn ook daadwerkelijk smeulende vuurtjes en brandplaatsen. Omdat ik alleen nog de kleren die ik aanhad had, leek het mij niet verstandig om die nu juist aan het vuur toe te vertrouwen. Ik heb één bijzondere ervaring gehad met de Guardian Civil (soort van erg strenge landelijke politie) in Spanje en daar wilde ik het graag bij laten. Symbolisch had ik mijn lakenzak meegenomen. Het leek mij wel gepast om die daar achter te laten en te verbranden. Ik heb een bestaand vuurtje wat opgeport en mijn lakenzak verbrand....mooi werk!
Ook in Santiago hebben we genoten. Samen zijn we een paar keer in de kathedraal geweest. Je ziet er ook zoveel. Ook het plein is een kijkje waard. Constant zie je pelgrims binnenkomen. Juichend, elkaar in de armen vallend of stilletjes huilend bijkomen op een zonnig plekje op het plein. En zelf verging het mij ook zo; opluchting, gelukkig, blij en direct beseffend; dit was het, nu is het voorbij.
Ik heb mijn stempelkaart af laten stempelen in het pelgrimskantoor en mijn compostelaat gekregen. Gewoon leuk om een certificaat (in het Latijn, dat wel) te krijgen en je stempelkaart definitief af te sluiten op deze plek en manier.
Elke dag is er om 12.00 uur een pelgrimsdienst in de kathedraal. Nadat ik mijn stempel had gehaald en een beetje van de eerste en ergste emoties was bekomen ben ik naar de speciale pelgrimsdienst geweest. En, Jacobus of niet, na de dienst werd het grote wierookvat aangestoken en flink rond geslingerd in deze grote kathedraal. Prachtig om zo de pelgrimstijd af te sluiten. En al snel geen pelgrim meer te zijn maar tourist te worden...
En ja, dan ben ik nu een paar dagen thuis lekker aan het bijkomen, verwerken, fotoos bekijken, er nog heel veel aan denken, mijn fiets en bagage weer te fatsoeneren etc. etc.
En niet onbelangrijk....weer compleet te zijn als gezin!!!