pelgrimeren...

dinsdag 29 maart 2011

struisvogel of man

Als je iemand vraagt wat het belangrijkste kenmerk van een struisvogel is zal hij zeggen: "bij onraad steekt hij de kop in het zand...."  Als jij dat ook denkt lees dan verder....
Even op internet speuren levert een toch iets genuanceerder beeld op van deze grote loopvogel. Lees maar mee..
- een struisvogel...
  • de grootste, de zwaarste, de snelste loopvogel ter wereld...
  • kan snelheden tot 70 km. per uur halen
  • heeft hele grote ogen
  • en een hele kleine hersenpan
  • en, bijna goed, gaat bij onraad met de nek plat op de grond liggen. En hoopt zo niet op te vallen!
Hoe dom kun je zijn. Denken dat je met zo'n lichaam niet opvalt. Denken dat je daarmee de problemen oplost...Ja eigenlijk zijn het net mannen die struisvogels. De overeenkomsten zijn erg groot...alleen het is nog erger dan je denkt...mannen steken zeker hun kop nog wel eens in het zand, kijk maar..
Mannen kunnen zichzelf nogal eens voorbij lopen. Verwachten dat iedereen dat tempo kan volgen. Gebruiken, nogal vaak, niet al hun hersencellen en ja bij problemen volgt er vaak 'dat heb ik toevallig niet gezien' . Nou vergeet het maar... En ik kan het weten, ik ben een man en ik hoef niet ver te zoeken naar een paar goede voorbeelden.

Maar hoe nu verder dan...Ok, dan even iets uit mijn eigen vakgebied:

Stel, in alle rust, een Risico Inventarisatie op. Doe dat niet alleen trouwens. Het wordt veel leuker wanneer je anderen uit je (directe) omgeving daarbij betrekt. Allerlei spiegels worden je voorgehouden en de feedback zal niet van de lucht zijn. Probeer daar alleen maar naar te luisteren; NIET op reageren!  Na de inventarisatie is het de bedoeling om alle gevonden risico's te Evalueren!
En, tot slot, een goede RI&E is niet compleet zonder een gedegen Plan van Aanpak.

En soms zijn er verrassende uitkomsten bij een dergelijke RIE, als je alles eens goed (en rustig) op je in laat werken. In mijn geval heeft dat o.a. geresulteerd in het maken van de komende fietstocht naar Santiago de Compostela. Het kan verkeren!

PS: mocht je bovenstaande verhaal (gedeeltelijk) herkennen, dan klopt dat. Vorig jaar was dit één van de thema's bij de mannendag Assen 2010.